Hoe ga jij op vakantie?

Als je het leuk vindt om:

dan is deze pagina niets voor jou. Lees niet verder! Ga weg.

Maar als je het leuk vindt om:

dan is Pasporta Servo misschien wel wat voor jou. Lees verder.

Wat is Pasporta Servo?

Symbool: huisje Pasporta Servo is een netwerk met gastadressen, dat uit adressen in meer dan 100 landen over de hele wereld bestaat. Om als gast mee te doen, hoef je alleen je registreren en een gastprofiel aanmaken. Dan kun je de dienst gebruiken. Elk gastadres heeft een paar voorwaarden erin gezet, bijvoorbeeld het aantal gasten of dagen, of aanmelding vooraf. Je hoeft er niet voor te betalen, en in veel gevallen zul je zelfs ontbijt of een smakelijk diner krijgen voorgezet, maar als je een hele week met vier personen komt zul je begrijpen dat sommigen een kleine bijdrage zullen vragen.

Opmerking: Pasporta Servo kan nooit voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals hulpvragen, penvrienden, uitnodigingsbrieven voor een visum, etc.


Dat kan niet waar zijn. Wat zit erachter?

Nou, OK, er is een belangrijke voorwaarde. Je moet Esperanto leren. Het aanmeldingsformulier is in Esperanto, de adressenlijst is in Esperanto, en alle gastadressen gebruiken Esperanto. Nee, wacht even! Het is niet zo erg als het lijkt. Esperanto is een makkelijke taal. Gemakkelijke grammatica, geen uitzonderingen, herkenbare woorden, alles wat een taal zou moeten hebben. Je kunt het in zes maanden leren. En als je een slimme taalstudent bent, kan een maand genoeg zijn voor een eenvoudig conversatieniveau.